Starten als een thuiswerkmama

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Toen ik in 2004 er over nadacht om een eigen bedrijfje te beginnen Had ik hier een aantal redenen voor. Een daarvan was dat ik flexibel mijn uren kon gaan indelen. Dit in verband met de zorg van de kinderen. Iets wat niet bij de meeste werkgevers zomaar kan.
Fulltime moederschap zag ik niet zitten, omdat ik het gevoel had/heb dat ik zoveel te bieden heb. Ik ben toen heel voorzichtig een klein marktonderzoekje begonnen. Dit deed ik onder vrouwen, omdat ik heel graag iets wilde betekenen voor deze doelgroep. Het resultaat was dat het enthousiasme van hen en dat van mij elkaar wederzijds beïnvloedde.

Zo kwam het dat ik in 2005 officieel voor mezelf ben begonnen. In deze 2,5 jaar heb ik veel geleerd over het opzetten van een eigen bedrijf. Als jij er nu over na zit te denken voor jezelf te beginnen reik ik je deze tips alvast aan. Het waren voor mij in ieder geval punten die van belang waren bij het ontwerp van mijn coachingsbureau.

1. Start vanuit hetgeen wat je kent en waar je goed in bent. Ik was, voordat ik voor mezelf begon, reïntegratiedeskundige. Ik voerde met al mijn cliënten coachingsgesprekken en zette hen in een traject terug naar werk. Voor mij was het een logische stap om dit werk voort te zetten, maar dan op mijn manier. Om succes te hebben met je eigen bedrijf zou ik een product of dienstverlening nemen waar je echt gepassioneerd over bent.
2. Wat is jouw reden om een eigen bedrijf te starten. Dit vind ik zelf best een essentieel punt. Het is namelijk heel goed dat je in het vizier houdt waarom je een eigen bedrijf wilt. Stel dat je de keuze maakt om een bedrijf vanuit huis te beginnen, zodat je bij je kinderen kunt zijn. Bedenk wel dat je dan je werkuren zo indeelt dat dit te combineren is met het schema van je gezin. Ik werk zelf ook ‘gekke’ uren, zoals ’s avonds en soms in het weekend.
3. Je bent een manusje van alles. Niemand heeft gezegd dat het hebben van een eigen bedrijf makkelijk is. Ik ervaar het tenminste niet als zodanig. Het is best hard werken. Je bent niet alleen, in mijn geval dan, coach, maar ook administratrice, marketeer, copywriter, telefoniste, webdesigner etc. Uiteraard kun je een aantal zaken uitbesteden, maar als je bedrijf nog klein is, dan is dit in het begin vaak niet mogelijk. Zelf vind ik hard werken geen probleem, omdat ik ervan hou en ik doe mijn werk met passie. Dat maakt het wel een stuk lichter.
4. Het vermogen te switchen. Soms ben ik geconcentreerd bezig een stuk te schrijven. En uit het niets valt er plots een kind, dat ik dan toch op schoot neem omdat het zoveel verdriet heeft. Je bent en blijft moeder. Het gevolg is wel dat mijn concentratie weg is. Het switchen van werk naar gezin vind ik persoonlijk heel vermoeiend. Dus ik probeer zoveel mogelijk werkjes die veel van mij eisen, te doen op die momenten dat er oppas is, de kinderen slapen, of er niet zijn.
5. Hanteer vanaf het prille begin systemen. Het opzetten van een eigen bedrijf werkt optimaal als je het overzichtelijk houdt. In het begin zul je moeten zoeken naar een stapsgewijze manier om je bedrijf te starten. Je wilt voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gewoonweg omdat er best veel op je afkomt bij het opzetten ervan. Het mooiste is als je voor elk onderdeel van je bedrijf een systeem opzet, waarbij je alles makkelijk terug kunt vinden. Een heel goed voorbeeld is de administratie. Hoe ga je dat indelen? Gebruik je inboxbakjes of mappen? Hoe deel je je mappen in? Op welke dag doe je je administratie? Etc. Ook zijn systemen op andere vlakken heel belangrijk zoals je werktijden of marketing. Op welke dagen en uren werk je? Ik werk voornamelijk tussen 9-15.00 en ’s avonds vanaf 20.00 uur-21.30 uur en af en toe in het weekend. Welke dag is gereserveerd voor marketing en hoe pak je het aan? Een systeem dat ik heb is b.v. elke maand een nieuwsbrief eruit. Hiermee hou ik geïnteresseerden op de hoogte van hetgeen ik doe.
Je bent veel beter gebaat bij het hanteren van een systeem dan zaken ad hoc te doen. Spaart energie en tijd.
6. Stap voor stap. Er is niemand die achter je broek aanzit, behalve jezelf. Neem de tijd je bedrijfje rustig op te bouwen, juist omdat je een gezin hebt. Ik had de neiging om in het begin lange dagen te maken en gefrustreerd te raken met mijn kinderen, omdat ze mijn aandacht eisten. Oeps! Wat was ook alweer de reden dat ik een eigen bedrijf wilde? Bovendien wil zo’n kindje toch alleen maar bij mama zijn en kan het hem/haar niet schelen wat je voor werk doet, als je er maar bent. Ik heb mezelf teruggefloten en kies nu echt voor die waardevolle momenten met mijn gezin en voor die momenten die ik mag werken.
7. Steun van je partner. Mijn partner is een hele lieve man en goudwaard. Echter, we hadden wel even strubbelingen rondom het thuiswerken. Alhoewel mijn partner mij steunde in het opzetten van een eigen bedrijf, moest hij er heel erg aan wennen dat ik werkte, ook al was ik thuis. Ook vanuit mijn kant was het natuurlijk wennen. Ik was wel eerder dan mijn partner gewend aan het thuiswerken. Gewoonweg omdat ik er midden inzat. Er was even een periode waarbij ik echt heb moeten knokken voor mijn werktijd. Hij was in de vooronderstelling dat als ik thuis was, ik ook wel ‘privé dingen’ kon doen. Nu echter is dat geen probleem meer, maar het ging minder soepel dan ik had gehoopt.

Dit zijn punten van het thuiswerkmamaschap om toch even bij stil te staan. Het zijn geen punten om je te ontmoedigen, maar juist om mee te werken. Om een goede manier te vinden je eigen bedrijf te starten. Niet alle punten zullen van toepassing zijn op jouw eigen persoonlijk situatie. Maar je haalt gegarandeerd 1-2 punten eruit die je goed kunt gebruiken. Ik sta ervoor dat vrouwen een succesvol leven leiden met daarin alles wat hun hartje begeert. Heb je nog vragen over het starten van een eigen bedrijf, neem gerust contact met me op via de mail of telefonisch. Ik zal mijn best doen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Succes met het starten van je bedrijfje!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.