Home / Slider / Hoe ziet een kindvriendelijke tuin eruit?

Hoe ziet een kindvriendelijke tuin eruit?

Je hebt een jong gezin met kinderen en bent toe aan een andere tuin. Of wellicht heb je een nieuwbouwhuis en weet je niet wat voor tuin je wilt aanleggen met ook op gezinsuitbreiding. We geven graag wat belangrijke en handige tips voor een kindvriendelijke tuin.

Een tuin en kinderen

Wie kinderen heeft, moet daar vanaf het moment van de geboorte voortaan altijd rekening mee houden. Bij alles, en zo dus ook bij de tuin. Kinderen spelen al steeds minder buiten en buitenshuis, en daarom is het belangrijk dat je je eigen tuin tenminste kindvriendelijk inricht. Mochten je kinderen dan eens buiten willen zijn, dan is dat tenminste veilig en geruststellend.

Zaken om rekening mee te houden en ongelukken te voorkomen:

Tips waar je volgens ons op moet letten tijdens het aanleggen of aanpassen van je tuin, wanneer je kinderen hebt:
– Wil je per se een vijver? Zet er dan een hekje omheen, of maak de vijver zo ondiep mogelijk. Op die manier hoef je niet voor de veiligheid van je kind te vrezen wanneer het in zijn/haar uppie buiten is.
– Zorg voor zo min mogelijk hoge voorwerpen. Vermijd plantenbakken, muurtjes en stoepjes. Dit kunnen kinderen als speeltoestellen zien, en dat kan ongelukken opleveren!
– Een zandbak doet het altijd goed in de tuin. Echter is het ook een enorme bron van bacteriën. Vergeet niet dat de kat van de buren de zandbak hoogstwaarschijnlijk als ideaal toilet ziet. Zorg dus in de avonduren voor een deksel/klep op de zandbak, zodat deze afgedekt is voor vierpotige insluipers.
– Schommels, glijbanen en klimrekken zijn leuk, maar wel pas vanaf een bepaalde leeftijd. Heb je kids van verschillende leeftijden? Zorg dan dat de kleinste niet bij de schommel of op het klimrek kan wanneer het alleen in de tuin is.

Tips om een tuin leuk én veilig te houden:

– Gras is altijd een goede aanwinst in een kindvriendelijke tuin. Het is natuurlijk, lekker zacht en het levert weinig tot geen gevaren op. Een gazon is daarom een absolute aanrader. Heb je op het moment enkel stenen, of moet je heel je tuin (bij je nieuwbouwhuis) nog aanleggen? Neem dan wat grasmatten en leg je gazon in een middagje aan. Je kind kan er dan vrijwel direct lekker op spelen.
– Zijn de kids wat ouder al, dus peuter-af? In dat geval is een vijver absoluut een goede aanrader. Water fascineert, en vissen natuurlijk al helemaal. Je kind op een leuke manier verantwoordelijkheid bijbrengen? Geef het de verantwoordelijkheid over de vijver, of maak de vijver regelmatig samen schoon!

Meer leuke tuintips voor kinderen vind je bijvoorbeeld op de site van de Intratuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *