Eten voor ENERGIE!

Door: Eva van Nieuwbrug, age-well.nl.

Voeding als medicijn, wat betekent dat precies? Medicijnen neem je in principe alleen als je ziek bent. Maar kunnen we misschien ook eten voor energie zodat we ons beter gaan voelen en meer vitaliteit hebben? Ons eten gaan zien als medicijn, ook als we niet ziek zijn?

Persoonlijk heb ik ervaren wat voeding voor je kan doen als je moe bent, je huid minder straalt dan je zou willen en als een gewone dag soms een hele opgave lijkt. Met een paar kleine aanpassingen heb ik nu veel meer energie dan voorheen, een gave huid en geen last meer van zwaarmoedigheid. Ik wil daarom graag mijn ervaring met je delen.

Als eerste wil ik benoemen dat ik me eigenlijk niet anders kan herinneren dan dat ik altijd moe ben geweest. Ik dacht dat ik een lui kind was, maar nu ik weet wat het is om energie te hebben, weet ik ook dat ik gewoon altijd moe was. Daar heb ik heel veel verbetering in kunnen brengen met behulp van een goede arts die bioresonantie en homeopathie gebruikte. Maar drie jaar na deze behandelingen en een paar maanden na de geboorte van mijn tweede was ik nog niet op mijn oude energieniveau terug. Ik had veel gebroken nachten, koos voor de makkelijke maaltijden en ik hield mezelf op de been met koffie, wat mijn stemming niet veel beter maakte.

In dezelfde periode volgde ik ook een opleiding op het gebied van rawfood -ofwel levende voeding- van David Wolfe. Een pionier en expert op het gebied van het eten van levende voeding voor levenskracht.

Op een dag besloot ik dat ik meer energie wilde hebben voor mijn kinderen. Meer energie om de vrouw te kunnen zijn waarvan ik wist dat ik haar was. Ook al begon mijn man (en ik soms ook) steeds meer te twijfelen of ze ooit wel weer terug zou komen. Er moest gewoon iets veranderen.

Ondanks dat ik in die tijd al een groot deel levende voeding at, nam ik nog wel brood en een redelijke hoeveelheid gekookte voeding. Juist daarom kon ik heel goed het verschil voelen wat er met mijn lichaam gebeurde wanneer ik brood nam voor lunch, een 100% gekookte maaltijd at of hoe ik me voelde na een goed gevulde salade. Het verschil was fenomenaal.

Het begon me op te vallen dat ik elke keer na een broodmaaltijd naar mijn bed wilde of letterlijk ter plekke in slaap viel. En na een gekookte avondmaaltijd ging ik liefst nog voor de afwas rechtstreeks naar de bank.

Maar na een salade of smoothie had ik voldoende zin en energie om de afwas te doen of met de kinderen te spelen. Deze ervaring wil ik graag met je delen omdat gezonde, biologische en voornamelijk levende voeding zoveel goeds doet voor mij en vele anderen.

Ik ben tegenwoordig meestal vol energie en ik voel me fit en helder van geest als ik zoveel mogelijk levende voeding en 100% glutenvrij eet. Ik heb geen last meer van acne of een slechte huid (wat ik wel had) en ik blijf zonder problemen op gewicht.

Ik ben niet 100% “rauw” en ik wil er ook geen religie van maken zoals sommige enthousiastelingen doen. Ik wil wel laten zien dat er meer is dan alleen de voedingsstoffen waarvan we weten dat die in ons voedsel zitten. Als het alleen om de voedingsstoffen zou gaan, dan zouden we inderdaad genoeg hebben aan een gekookte maaltijd. Persoonlijk denk ik dat voedingsstoffen alléén niet genoeg zijn om ons totale zijn te voeden.

David Wolfe heeft in zijn boek Eating for Beauty ‘Kirlian’ foto’s geplaatst. Deze foto’s laten zien hoe het energieveld er uitziet van levend voedsel en van gekookt voedsel. En ook van de zo genoemde “superfoods”. Wat hij met de foto’s aantoont is dat levende voeding een veel krachtiger energieveld heeft dan verhitte voeding. En dat hoe sterker je iets verhit, hoe minder energie het uitstraalt. Superfoods daarentegen hebben een hele krachtige energetische uitstraling.

Het is voor mij geen gekke gedachte, dat als we er van uitgaan dat we niet alleen uit dit fysieke lichaam bestaan maar ook energie zijn, we misschien ook kunnen eten om onze energie te voeden.

Interessant is dat de meeste centra voor natuurlijke genezing gebruik maken van levende voeding om ziekten te genezen die door de medische wereld vaak als ongeneeslijk worden gezien. Zoals het Hippocrates Institute in West Palm Beach van dr. Brian Clement, het Gerson institute te San Diego van Charlotte Gerson en The Tree of Life van dr. Gabriël Cousens.

Eten voor energie vraagt mogelijk een andere aanpak en een andere visie dan je gewend bent. Het betekent dat je misschien in plaats van twee boterhammen en een kop koffie, een smakelijke groente- en fruitsmoothie neemt. Of het betekent een glas fris groentesap bij je salade waar je de hele middag superscherp door bent. Ik als echte koffie-addict kan je vertellen dat de energie rush die je kunt krijgen van een vers glas groentesap niet te vergelijken is met de gestimuleerde energie van koffie. Levende voeding geeft je een constante energie en het gevoel alsof je batterij zich oplaadt. Koffie geeft een kortstondige rush door energie te stimuleren die eigenlijk voor andere processen in je lichaam bedoeld is. Koffie vraagt dus meer energie dan het geeft.

Zo zijn er verschillende voedingsmiddelen die meer energie vragen van je lichaam om het te verwerken dan dat het energie afgeeft aan je lichaam om te gebruiken. Bekende voorbeelden zijn: koffie, suiker, gepasteuriseerde melk en melkproducten, en voor veel mensen ook glutenhoudende granen.

Energiegevende voeding is bijvoorbeeld: verse (biologische) groenten en fruit, rauwe gefermenteerde zuivel, gewelde noten, zaden en kiemen. Het lijkt misschien een beperkte keuze, maar je kunt werkelijk heerlijke gerechten maken, zeker als je levende voeding combineert met een deel gekookte voeding. Je hoeft dus niet 100% rauw te eten om de voordelen van levende voeding te ervaren. En je hoeft ook niet te beginnen met het weglaten van “alles” dat je lekker vindt. Begin met kleine stappen, bijvoorbeeld met een superfood smoothie als ontbijt en een salade voor de lunch. Of kom als je inspiratie voor verrassende combinaties wilt opdoen een keer naar een van mijn workshops.

Een van mijn grootste passies is om van natuurlijke, onbewerkte voeding lekker eten te maken waarmee je kunt voldoen aan de behoefte aan comfort food. Wil je meer weten over het Eten voor Energie en hoe je lekkere maaltijden en snacks kunt maken? Meld je dan aan voor de informele kookworkshop Eten voor Energie op donderdagavond 19 april in Soest. Je zit bij mij aan de keukentafel en we snacken en eten samen van de gerechten die ik voor de deelnemers maak. Kosten: 25 euro p.p. Aanmelden en meer info: info@age-well.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.