Loslaten om ruimte te geven aan wat jij echt wilt

loslatendoor: Yvonne de Bruin.

Loslaten is eenvoudig

Het is heel makkelijk om iets los te laten: je geeft iets weg, je doet iets weg of je stopt ergens mee. Dat is niet moeilijk. We maken het moeilijk door hoe we over loslaten denken. Als je denkt dat het moeilijk is, dan is het ook moeilijk. Als je bedenkt dat je die vaas misschien nog kunt gebruiken of dat er iets belangrijks kan staat in die oude krant, dan maak je het moeilijk.

Het verhaal is wat loslaten lastig maakt

Gedachten zoals: ik kan het nog nodig hebben, ik heb er zoveel voor betaald, het is nog goed, ik heb het cadeau gekregen, het staat er al zo lang en nog veel meer andere excuses staan loslaten in de weg. Dat is niet raar, dat is zelfs heel natuurlijk. Zodra jij denkt dat je iets weg zou kunnen doen, verzint je brein allerlei redenen waarom dat niet zou kunnen. Zo werken onze hersenen: voor elk argument is er een tegenargument. Bovendien vindt het oude deel van ons brein het prettiger om alles bij het oude te laten. Dat houdt absoluut niet van verandering. Tenslotte heeft je gedrag tot nu toe gezorgd dat je hebt overleefd en als je iets verandert, dan weet je niet wat er gebeurt. Je weet wat je hebt.

Ontdek het voordeel van loslaten

In het geval van loslaten geldt dat zelfs letterlijk: je weet wat je hebt aan spullen, maar als je ruimte maakt, dan zijn de voordelen niet zomaar duidelijk. Die ontdek je pas als je het doet. Maar dan moet je dus wel eerst loslaten. En dan is er nog schaarste. De mens heeft eeuwenlang met schaarste geleefd. Spullen waren kostbaar, informatie was kostbaar, voedsel was kostbaar. Dat is nu anders, maar onze oude impulsen zijn er nog steeds: verzamel wat je kunt, zolang het kan.

Vertel jezelf een ander verhaal

Het probleem is: we leven niet meer in die wereld van schaarste. Er is juist ontzettend veel van alles. En als je dan nog steeds uitgaat van schaarste dan groeit je huis vol met spullen, loopt je inbox vol en kom je om in de kranten. Voor je het weet kom je nergens meer aan toe: je bent alleen maar bezig om je spullen uit te zoeken, op te ruimen en in te delen. Je probeert alles bij te houden op internet en in de krant, maar dat is een onmogelijke opgave: er is gewoon te veel.

Loslaten wat niet bij je past

Loslaten is de enige oplossing om ruimte te krijgen voor nieuwe gewoonten en dingen. En loslaten lukt als je jezelf een ander verhaal vertelt. Dat verhaal gaat over wie jij echt bent en wat je hebt te brengen in deze wereld. Wat wil je? Wat is nou echt belangrijk voor je? Al die spullen heb je niet voor niets en ook al die informatie heeft je iets te vertellen: je bent ergens naar op zoek. Je weet alleen nog niet precies wat.

Omdat je niet weet wat je zoekt, verzamel je gewoon maar zoveel mogelijk in de hoop dat er iets bij zit. Als je ontdekt waar je echt naar op zoek bent, dan kun je ook keuzes maken. Je kiest dan bewust wat bij jou past. De rest kun je loslaten. Simpel. Om deze stap te maken heb je als eerste vertrouwen nodig. Vertrouwen dat je zonder al die dingen kunt en dat je niet alles hoeft bij te houden.

LEES OOK: Boek: Opgeruimd van Marie Kondo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.