Baby en peuter goed slapen? Tips om je kindje dat te leren

baby peuter goed slapen

Veel baby’s en kleine kinderen tot een jaar of drie kunnen moeilijk zelfstandig slapen. Je kunt ervoor kiezen je kleintje bij jou in bed te laten slapen als zelfstandig slapen nog moeilijk is. Maar er komt altijd een moment dat jouw kindje toch echt in haar eigen bedje zal moeten slapen. Sommige ouders kiezen ervoor dit al te doen als de baby net geboren is. Maar wat doe je als je kindje maar blijft huilen? Een baby of kind dat overstuur is, komt moeilijk in slaap. Bovendien spelen er vaak angsten mee. Daar wil je jouw kindje niet alleen mee laten. Het is dus een proces waar je je kindje graag bij wilt helpen. En het zal jou uiteindelijk ook een goede nachtrust opleveren. Tips om je baby en peuter goed slapen te leren vind je hier.

Babykamer een veilige plek

Als je jouw baby of peuter goed slapen wilt leren, dan is een veilige plek een eerste vereiste. Zorg dat jouw kindje bekend is met haar eigen kamer, maar laat het niet in het bedje spelen als het wakker is. Het bedje is de plek om te slapen. En niets anders. Zorg dat de babykamer stofvrij is en er frisse lucht naar binnen komt. Gebruik een rolgordijn om de kamer goed te verduisteren, zodat je kindje niet bij de eerste zonnestraal al wakker is. Laat eventueel een rolgordijn op maat maken. En maak van het naar bed gaan een vast ritueel, zodat je baby of kindje begrijpt wat de bedoeling is.

Baby en peuter goed slapen leren

Veel kinderen moeten huilen als zij alleen in hun bedje te slapen worden gelegd. Of zij worden ‘s nachts wakker en huilen of roepen dan om hun ouders. Peuters hebben de neiging uit bed te komen en dan stilletjes bij papa en mama in bed te kruipen. Zeker als ze dat als kleintje gewend waren. Het is moeilijk in te schatten of het alleen een ingesleten gewoonte is, of dat er werkelijk kinderangsten of verlatingsangst meespeelt. Daarom is het belangrijk je kindje op een liefdevolle manier te leren dat het veilig is om zelfstandig te slapen. Dat kost wat tijd en aandacht, maar levert het beste resultaat.


LEES OOK: Slecht slapen? Wat kun je doen om zelf beter te slapen?
EN Veilig buiten spelen voor kleine kinderen


Samen slapen met je kindje? Dat is je eigen keuze!

Het is helemaal niet zo dat elke moeder alleen maar bezig is om haar kinderen in hun eigen bedje te leren slapen. Er is ook iets voor te zeggen om het gewoon de tijd te geven. Lees hier een mooi artikel over samen slapen met je kindje voor- en nadelen. Het is vooral belangrijk dat je je eigen gevoel volgt. En je niet teveel aantrekt van wat anderen zeggen of vinden.

Stap voor stap meer afstand nemen

Er zijn verschillende manieren om je baby of peuter goed slapen te leren. Het is belangrijk dat je consequent blijft en volhoudt. Het kan soms een paar weken duren voor je kindje eraan gewend is zelfstandig in slaap te vallen. Soms lijkt het niet te lukken, maar als je volhoudt krijg je het beste resultaat. Zorg daarom dat je zelf uitgerust bent of vakantie hebt, want vermoeidheid zal je gemakkelijk doen toegeven of je geduld extra op de proef stellen. Leg je kindje met een vast ritueel in zijn of haar bedje. En als het huilt, kom dan steeds eventjes terug om te troosten of te kijken of hij al slaapt.

Steeds iets langer wegblijven

De eerste avond breng je jouw kindje met het vaste ritueel naar bed. Zeg je kindje welterusten, geef een nachtzoen en zeg hem dat je over 5 minuten nog even bij hem komt kijken. Als je kindje huilt, ga dan toch weg. Hoe moeilijk dat ook is. Kom na precies 5 minuten terug om te kijken bij je kindje en als het onrustig is of huilt, troost hem dan kort. Laat hem daarbij wel in zijn bedje. Als hij eruit is gekomen, leg hem dan zonder veel woorden weer terug. Wees consequent, rustig en vastberaden. Peuters kunnen al hele verhalen hebben en trucs om tijd te rekken. Ze hebben dorst en willen drinken. Je kunt aanvoelen of dat echt waar is, of een manier om jou langer bij zich te houden. Gebruik je intuïtie en ga niet in op trucs en ‘verhaaltjes’. Praat zelf zo min mogelijk. Zeg je kindje nogmaals welterusten en vertel hem dat je straks nog een keer komt kijken, bijvoorbeeld over 7 minuten. En doe dit net als de vorige keer. Blijf dit doen en maak de tijd tussen afscheid en terugkomen steeds iets langer, maar nooit langer dan 15 minuten. Blijf dit doen tot je kindje in slaap is gevallen. Doe dit de tweede en volgende avonden precies zo. Maak alleen de periodes steeds iets langer tot maximaal een kwartier. Blijf terug komen zolang als nodig is.

Blijven tot het lukt, werkt ook!

Als je echt teveel moeite hebt om je kindje te laten huilen, ook al is het maar 5 minuten, dan is er een goed alternatief. Je blijft dan aanwezig tot je kindje in slaap valt. Op de eerste avond ga je naast het bedje van je kindje zitten totdat het in slaap valt. De tweede avond ga je iets verder van het bedje vandaan zitten. Praat niet teveel en ga niet in op vragen of verzoekjes. Ga elke avond iets verder van het bedje vandaan zitten. En na een paar avonden je je met de deur open op dezelfde verdieping wat ‘rommelen’. Je kunt de was bijvoorbeeld vouwen of strijken. Je kindje kan horen dat je in de buurt bent, maar je maakt niet teveel lawaai.

Uit jullie bed naar eigen bedje

Als jij je kindje altijd bij jullie in bed hebt laten slapen is de stap naar het eigen bedje best groot. Laat je kindje langzaam wennen door eerst een matrasje naast je eigen bed neer te leggen en je kindje een aantal nachten daarop te laten slapen. Bespreek dit overdag al met je kindje op een moment dat het niet moe is. Leg samen het matrasje vast klaar en benadruk dat je kindje echt al heel groot en knap is dat het al op een eigen bedje mag slapen. Maak er iets leuks van. Als dit goed gaat leg je jouw kindje in zijn eigen kamer op bed. Je legt dan een matras naast zijn bedje waar jij een aantal nachten naast hem slaapt. Als hij eruit komt, leg hem dan steeds terug in zijn eigen bedje. Als dit goed gaat kun je zelf ook weer in je eigen bed. Maar kom de eerste paar avonden wel steeds even kijken of het goed gaat. Blijf je kindje consequent terug naar het eigen bedje brengen als het er ’s nachts uit komt.

Enge dromen en angsten

Ook als het slapen in het eigen bedje goed gaat, worden veel kinderen soms ’s nachts wakker en moeten dan huilen. Ga er dan altijd even heen. Kijken wat er aan de hand is. Spreek je kindje rustig toe, stel het gerust en geef het een aai over het hoofdje. Stop je kindje weer even in en ga zelf ook weer slapen. Maak het vooral niet te gezellig. Praat niet teveel en met een fluisterende stem. Doe zo min mogelijk lichten aan. Een licht op de gang dat naar binnen schijnt is voldoende. Een klein nachtlampje in de kinderkamer is vaak geruststellend voor kinderen die ’s nachts wakker worden. Zorg ook dat jouw kindje altijd zijn lievelingsknuffel in de buurt heeft. Dat helpt je kindje om ook zelf weer in slaap te kunnen vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.