Zonder stress verhuizen? Handige tips en een checklist!

zonder stressVerhuizen staat in de top 10 van meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven. Zeker als je gehecht bent aan de plek waar je woonde. Het is spannend omdat je niet weet hoe het in je nieuwe huis zal zijn. En vooral geeft het je naast je werk en de zorg voor je gezin een bak met extra werk. Zonder stress verhuizen is misschien een utopie, maar als je je goed voorbereid en checklists maakt, kun je stress wel beperken en er een mooi avontuur van maken.

Zonder stress, met avontuur

Al een paar maanden voor een verhuizing kun je deze voorbereiden, zodat niet alles op het laatste moment hoeft te gebeuren. Zonder stress verhuizen is misschien niet helemaal mogelijk. Maar een beetje spanning is natuurlijk best leuk. Zin in je nieuwe huis wisselt zich af met afscheid nemen van het bekende. Dat is soms verwarrend en dubbel. Ook voor je kinderen. Je laat misschien buren achter waar je het altijd gezellig mee had. En je kinderen zullen de kinderen en speelplaatsen in de buurt ook gaan missen. Maar het is ook een mooi avontuur dat je samen met je gezin aangaat. Een nieuwe omgeving geeft ook weer nieuwe mogelijkheden, die je anders misschien mis zou lopen. De manier waarop je ernaar kijkt en erover praat met je kinderen kan veel verschil maken in het ervaren van veel of weinig stress. Want gelukkig zijn de meeste kinderen wel in voor avontuur!

Opruimen voor je vertrekt!

Al twee maanden voordat je verhuist kun je je voorbereiden door eens kritisch door het huis en alle kasten te gaan. Hoeveel spullen heb je al jaren op zolder staan? En hoe lang heb je daar al niets mee gedaan? Het is de ideale gelegenheid om ervoor te kiezen afstand te doen van overtollige spullen. Als je alles weggooit dat je twee jaar niet gebruikt hebt, scheelt dat al een heleboel extra gesleep. In plaats van je nieuwe huis vol met oude troep te zetten, breng je het al voor de verhuizing naar de kringloop. Of je zet het op marktplaats en koopt van de opbrengst iets moois voor in het nieuwe huis. Kinderen doen daar maar al te graag aan mee, als de opbrengst hen ook nieuw speelgoed oplevert. Je leert ze daarmee ook dat als je het ene loslaat, er iets nieuws voor terug komt. En dat is misschien wel iets dat je veel liever wilde hebben.

Maak een checklist

Als je met een heel gezin gaat verhuizen, dan komt er nogal wat bij kijken. Maak op tijd een lijst van alle mensen en instanties die een verhuisbericht moeten ontvangen. Het is erg vervelend als de volgende bewoner post van jou ontvangt, die dan wellicht te laat bij jou aankomt. Als je een koophuis hebt, ben je misschien ook nog druk met de verkoop en aankoop van de huizen. Doe er daarom alles aan om de verhuizing zelf zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maak een checklist. En begin minimaal twee maanden van tevoren met de voorbereidingen. Want naast het verhuizen van je spullen, wil je misschien ook nog verbouwen, schilderen of een vloer leggen. Als je de sleutel van je nieuwe huis eenmaal hebt, heb je genoeg aan je hoofd om je zorgen te willen maken over administratie, het zoeken van een nieuwe school of huisarts en laat staan het verhuizen van je spullen zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.