Stiefmoeder en haar pijn

stiefmoeder en haar pijndoor: Annette van der Maarel.
Gemiddeld duurt het drie tot zeven jaar voordat iedereen z’n plekje heeft gevonden in het nieuw samengestelde gezin. Voor veel stiefmoeders is deze lange tijd een ware beproeving. De pijn van een stiefmoeder komt steeds duidelijker naar voren.

Stel je maar eens voor dat je stiefzoontje binnenkomt. Hij ziet er zo schattig uit met z’n koffertje en zijn knuffelbeer. Hij kroelt met iedereen. Maar niet met jou. Stel je voor dat je een puberende stiefdochter hebt die je volledig negeert. Die brutaal tegen je doet of niet wil luisteren.

Stiefmoeder en haar pijn

Wat doet dat met jou?  Je begrijpt heus wel dat het niet persoonlijk tegen je gericht is. Dat het te maken heeft met loyaliteit en het wennen aan jou. En de hele situatie. Maar toch raakt het jou! Vaak raken je stiefkinderen jou bovendien precies op je meest gevoelige plekken. En komt oud zeer naar boven. Er spoken allerlei nare emoties op zo’n moment:

    • Je voelt je afgewezen
    • minderwaardig
    • niet gezien of gehoord
    • klein
    • onveilig
    • niet goed genoeg
    • onzeker of bang….

Stiefmoeder beschermt zich

Nu is het zo, dat we om ons zelf te beschermen tegen pijn door reactiepatronen te ontwikkelen. Dat gebeurt al in je jeugd en iedereen doet dat weer op een andere manier. De een trekt zich terug, fysiek of emotioneel. De ander staat juist op z’n strepen en wordt streng en afwijzend. De ander maakt weer ruzie. Dit alles om stiefmoeder en haar pijn te beschermen…

Stiefkind en de nare dans

Als gevolg ontstaat er een soort nare dans tussen jou en je stiefkind. Want ook je stiefkind heeft zo z’n eigen patronen van actie en reactie. Elke keer als je stiefkind een stap naar voren zet, reageer jij vanuit je innerlijke patroon, en dan zet jij, bijna automatisch een pasje naar achter. Of andersom. Uit die dans stappen gaat niet vanzelf.

Stiefmoeder en haar pijn

Toch kun je hier uit stappen! Hoe dan? Het vereist moed en eerlijkheid om door je eigen reacties heen te kijken en je eigen pijn te zien en te voelen. En je dus niet te richten op je stiefkind of je partner maar op wat er met jou gebeurt. Het is alsof je in je eigen schaduw gaat staan.

Wat je kunt doen is jezelf gaan observeren. Hoe zien de passen eruit in jullie dans? Hoe reageer jij op het gedrag van je stiefkind? En wat voor gevoel zit daar dan onder? Onder elke irritatie zit een kwetsbaar gevoel…

Je zonnige kant

Op deze manier leer je jezelf pas echt goed kennen. Dat brengt je een innerlijke rijkdom.  Want je ontdekt dat je meer bent dan die pijn van een stiefmoeder en al die reacties. Je komt zo ook weer je zonnige kanten tegen, die bron van liefde en compassie met jezelf. Vanuit dat gevoel kun je echt contact maken ook met een ander. Verbinding met jezelf geeft verbinding met een ander.

Hoe zit het met jouw pijn, stiefmama? Herken jij je in dit verhaal? Ik hoor het graag, en beantwoord trouwens altijd je comments of de vragen die je hier stelt.

Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ´Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!´ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. Samen met man en kinderen woont ze in Arnhem-Noord. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen. Met begrip en liefde kom je een heel eind! bewustestiefmoeders.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.