Stiefmam is de outsider op vakantie

stiefmam is outsiderDoor: Annette van der Maarel. www.annettevandermaarel.com

Een van de grote dilemma´s van een stiefmoeder: Je bent een outsider.

Een van de grootste klachten van een stiefmoeder: ´Ik doe alles, ik kook, maak schoon, zorg en verzorg,  breng de kids naar school. Maar ik blijf het vijfde wiel aan de wagen. Ik kom er niet tussen´.

Stiefmam is de outsider, en op vakantie komt het allemaal nog harder aan.

Ben jij een outsider?

Herken jij je in dit verhaal? Het is ook mijn verhaal. Ik heb dit jaren lang zo gevoeld. Toch is er een weg uit. En die wil ik hier met je delen:

Liever gezegd er is een weg doorheen – je moet vol vertrouwen en moed door dit moeras heen… om er als een krachtige stiefmama aan de andere kant uit te kunnen komen. Om ondanks het outsiderschap je thuis te voelen in je eigen huis.

Je koffers pakken met twijfel in je hart

Deze stiefmama´s pakken met twijfel in hun hart de koffers voor de vakantie. Ze hebben zo´n behoefte aan vrijheid, leuke uitjes met hun partner, aan ontspanning, ruimte, rust, zilte zeelucht, zand tussen hun tenen – of waar jij ook naar verlangt – maar ze wéten dat juist op vakantie ruzietjes en irritaties uitvergroot en opgeblazen worden. Dat de zenuwen op je huid lijken te liggen.

Dat je tot op het bot voelt:  Je bent een outsider. Je hoort er niet bij.

Je partner lacht samen met z’n kids

Hij lijkt vrolijker dan ooit met zijn bloedjes van kids daar voor de tent. Zijn kinderen schateren, lachen en spelen en hebben de tijd van hun leven.

Jij kijkt ernaar. En je voelt je er buiten staan. Je voelt het niet alleen. Je stáát buiten spel. Stiefmam is de outsider op vakantie.

Stiefmam is de outsider

Het kan zomaar zijn dat je het oud zeer is dat opeens naar boven komt. Misschien dat gevoel dat je als prepuber als laatste gekozen werd bij de gymles. Misschien werd je serieus gepest. Misschien verhuisde je veel. Of  was je dat meisje dat anders was dan de rest. Misschien kon jouw moeder er niet voor je omdat zij depressief was.

Biologische gronden

Maar weet je wat? Deze emoties gaan dieper dan deze eventuele moeilijke jeugdherinneringen.

Het is iets biologisch. Het is een instinct dat we al miljoenen jaren hebben. We hebben de groep nodig om ons te verweren tegen mammoeten en sabeltandtijgers. We hebben de groep nodig voor voedsel, warmte en een dak boven ons hoofd. Het zit in ons dna om je angstig te voelen zonder die groep. We voelen ons ontheemd. We hebben een groep nodig!

En al die groepen die er vroeger waren, zoals de kerk, je rang of stand, je gilde of beroep – die zijn er niet meer.

Het gezin is dé belangrijkste groep

En als je daar dan niet bij hoort voel je het outsiderschap tot op het bot. Daar bij komt dat je een groot deel gemist hebt van de geschiedenis van je nieuwe groep.

Jij was er niet bij toen de kinderen geboren werden, je deelt niet de biologische banden met hun families. Jij hebt die eerste vakanties niet meegemaakt…  Stiefmam is en blijft de outsider. Ook op vakantie.

Maar onthoud dit dan, lieve stiefmama, je samengestelde gezin zal nooit als een eerste gezin worden, maar het kan heus wél jouw eigen tribe worden, je nieuwe clan, je troep, je bende, jouw groep.

Het zijn namelijk vooral tradities, rituelen en herinneringen die een groep stevig maken. Tot een geheel vormen. En daar kun jij nu mee aan de slag gaan deze vakantie.

Stiefmam is de outsider op vakantie

Ga dus, ondanks je gevoelens van outsiderschap,  investeren in nieuwe rituelen, leuke uitjes, bijzondere dingen – die niet eens wat hoeven te kosten- maar die er voor gaan zorgen dat je straks ook deel uit maakt van dit nieuwe geheel. Het kan zo simpel zijn als samen zandkastelen bouwen, picknicken, boompje verwisselen, in een tent slapen of pootjebaden in een ijskoud beekje.

Ik zeg niet dat het vanzelf gaat. Of dat het makkelijk is want de spanning hangt waarschijnlijk nog vaak in de lucht.

Daarom kun je het zien als een queeste, als een zoektocht naar de heilige graal. Je moet je innerlijke kracht aanboren en sterker zijn dan die ontheemde gevoelens van er niet bij horen. Moed is, om ondanks angst, toch stappen te ondernemen. Om ondanks die emoties van verlatenheid tóch te doen wat goed is…

Moed is door je eigen moeras heen gaan

Als je die moed dus op kunt brengen en deze vakantie gaat investeren in het opbouwen van banden met je stiefkinderen, dan komt die verbondenheid er. De tijd staat aan jouw kant. Je hebt geduld nodig, en doorzettingsvermogen, maar dan komt het! Beetje voor beetje.

En onthoud anders dit maar: Je hoort ook bij ons, bij mij, bij de grote nieuwe tribe van stiefmoeders die elke dag groeit. Wij horen bij elkaar! We kunnen elkaar steunen.

Kun jij deze vakantie wel een steuntje in de rug gebruiken?

Mail me dan! Ik help je graag. a.vandermaarel@hotmail.com.

Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ´Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!´ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. Samen met man en kinderen woont ze in Arnhem-Noord. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen. Met begrip en liefde kom je een heel eind! www.annettevandermaarel.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.