6 tips om heelhuids de zomervakantie door te komen met je stiefkind

stiefkind zomervakantieDoor: Annette van der Maarel. www.annettevandermaarel.com

In dit blog deel ik mijn basisregels voor rust in de tent deze vakantie. Letterlijk en figuurlijk. Deze 6 tips om heelhuids de zomervakantie door te komen met je stiefkind zijn vooral voor onervaren stiefmama’s.

Geroutineerde stiefmama’s willen hopelijk meelezen en vooral hun beste tips gaan delen!

Je stiefkind houdt van vakantie

De zomer is vrijheid, buitenspelen, ontdekken, nieuwe dingen doen. Maar de zomervakantie is bij uitstek ook de tijd om elkaar beter te leren kennen, stiefmama. Om met open vizier de ander weer met een frisse blik te bekijken. Om nieuwe zomerse rituelen te verzinnen. Om samen te bouwen aan zonnige herinneringen.

Maar het is ingewikkeld. Want de hele dag samen zijn met je stiefjes zet druk op de ketel. Verandering betekent onrust voor veel kids. Die spanning en onrust uit zich in vervelend gedrag bij je stiefkind op vakantie. Dit triggert weer heftige emoties in jou. Die spanning is dan weer voelbaar bij jou en je stiefkind tijdens de zomervakantie. Dat wekt weer antipathie op bij je partner. En voor je het weet is je hele zomervakantie een tranendal in plaats van de mooiste tijd van het jaar.

Herken jij je hierin?

Ik wél!Ik heb het allemaal zelf ervaren. Wat heb ik geworsteld met lange autoritten. Dat je dan helemaal klam van het zweet, met hoofdpijn en een droge keel aankomt op de camping. Om dan met ruzie te tent op te gaan zetten… Allemaal vanwege stress en spanning. Én geen goede voorbereidingen. Want je kunt je best wapenen en heelhuids de vakantie doorkomen met je stiefkind!

6 tips om heelhuids de zomervakantie door te komen met je stiefkind

Eigenlijk zijn deze basisregels heel simpel. Maar je moet ze wel gaan uitvoeren, anders is de kans groot dat je uitgeput terugkomt van vakantie. In plaats van fris en vrolijk.

De basis regel is deze:

Zijn je stiefjes aan het zeuren, zagen of mekkeren op vakantie? Bedenk dan dat gedrag altijd een oorzaak heeft.

Het is aan jou om detectivewerk te verrichten en uit te vinden wat het is zodat je er op in kunt spelen. Het gaat heus niet altijd om loyaliteitsconflicten, of de puberteit. Soms gaat het heel simpel om een te laag bloedsuikergehalte en hebben de stiefjes wat te eten nodig.

  • Eten, drinken, rust

Ben je onderweg? Zorg altijd voor genoeg te drinken en eten. En wat lekkers om te snoepen (er is ook suikervrij snoep te koop) als de nood hoog wordt. Stop regelmatig tijdens je rit en ga even rennen, boompje verwisselen of heel hard en vals zingen.

Was het gisteren laat geworden op de camping? Zorg dan dat je de volgende dag een rustmoment inbouwt, laat ze dan lekker filmpjes kijken. Kun jij gezellig onder de parasol uitpuffen met een tijdschriftje.

  • Voorbereiding

Vertel aldoor wat je gaat doen. ´Na het ontbijt mogen jullie even spelen, terwijl we de spullen inpakken en daarna gaan we een uur rijden om op het strand te komen´.

Je kunt vast plaatjes laten zien van je bestemming en de route.

Ook op je bestemming of tijdens een dagje uit is het raadzaam om aldoor de volgende stap uit te leggen.
‘Na het museum gaan we naar het park om een ijsje te eten’
‘Over tien minuten moet je naar de tent, want we gaan tandenpoetsen’
‘We gaan over tien minuten weg uit de speeltuin, dus je mag nog even spelen’
‘Je mag nog een laatste keer op de glijbaan en dan gaan we echt weg’

  • Spreek je verwachtingen uit over gedrag

Maak er een spelletje van. Speel een rollenspel. Doe dit onderweg of als voorbereiding thuis. Laat de kinderen vooral meedenken. Hoe meer ze dat doen, hoe beter zullen ze zich gedragen.

´Hoe gedragen we ons in het hotel? Wat doe je daar anders dan thuis? En waarom is dat zo?´

´In het restaurant mag je wel praten maar niet schreeuwen. Hoe hard kun je praten, denk je? Zullen we dan nu even oefenen? Mag het zooo hard? Nee, toch?´

´Als je van tafel wilt bij opa en oma, wat vraag je dan?´

´Als je het eten niet lekker vindt bij onze vrienden, wat zeg je dan?´

´Wat kun je doen als je je gaat vervelen in het vliegtuig?

´Wat gaan we doen als jullie ruzie krijgen op de achterbank?´

Ga jij je ergeren als ze zich niet aan deze afspraken houden? Denk dan eerst aan wat de oorzaak kan zijn voor hun gedrag en doe daar wat aan. Laat het deze vakantie zoveel mogelijk aan je partner over om er op te anticiperen. Ga vooral niet corrigeren! Ga desnoods even naar buiten of naar de w.c. Of denk meteen al: ‘Ik laat het los!’

  • Loslaten van je gewone regels

Laat je niet verleiden om in te gaan op negatief gedrag. Wat afleiding en een grapje doet wonderen. Tover een (suikervrije) lolly te voorschijn of een kleine verrassing. Laat ze eten voor de tv. Zet een dvd op of een luister cd. Dan kun jij ondertussen fijn met je partner kletsen.

  • Contact met mama

Voor kleinere kinderen is het best heel wat om langere tijd bij mama weg te zijn. Verzin een manier die bij hun leeftijd en bij jullie past. Elke dag een foto sturen via de app. Elke dag even bellen op dezelfde tijd. Samen een dagboekje bij houden dat mama later kan zien. Stel je af en toe voor hoe het is voor je stiefkind

6. Verrassingen

Bereid kleine, goedkope verrassingspakketjes voor. Een rugzakje in de auto met stripverhalen (Je koopt  voor een prikkie een heel stapel op marktplaats), een puzzelboekje, spelletje en een luister c.d. Een koffertje met tekenspulletjes, autotootjes of andere speeltjes voor als je gaat uiteten.

Ook pubers zijn dol op verrassingen: Een tijdschrift, zonnebril en reisdagboek in een leuk linnen tasje. Houd iets achter de hand voor als de nood hoog is.

Ik heb nog veel meer tips! Ik heb speciaal voor stiefmama’s het Zomer Survival Kit gemaakt met een prachtig werkboekje, oefeningen en meer uitgebreide adviezen speciaal voor stiefmoeders op vakantie. Je kunt het gratis downloaden via www.bewustestiefmoeders.nl

Wat zijn jouw beste tips voor een zorgeloze vakantie? Deel ze hier, daar kan ik ook weer van leren.

Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ´Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!´ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. Samen met man en kinderen woont ze in Arnhem-Noord. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen. Met begrip en liefde kom je een heel eind! www.annettevandermaarel.com. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.