Jonge ondernemers wonen en werken met gezin op Curaçao

Ilse Godtschalk en haar partner Victor Zantman runnen gezamenlijk een klein film- en mediabedrijf in Amsterdam; Cameraworks. Samen hebben zij drie kinderen Zora, Biko en Luka van 6, 11 en 13 jaar die al van jongs af aan meespelen in filmpjes en reportages. Als jong stel reisden Victor en Ilse de wereld af. Soms voor een paar weken maar regelmatig  vertrokken zij voor langere tijd naar de Balkan, Azië of  Afrika. Gewapend met film- en fotocamera maakten zij reportages van de wereld om hen heen. Na een aantal rustige jaren met jonge kinderen ging het reisbloed opnieuw borrelen bij Ilse en Victor. Het was  een gesprek, in mei 2008, met de toenmalig gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen de heer Comenencia en de onderneemster en Curaçaokenner Saskia Meijer, wat het reisvuur opnieuw aanwakkerde. Dit keer zouden zij reizen, werken en wonen als gezin gaan combineren op het tropische eiland in de West: Curaçao.Spannende tijd

Na een lange voorbereidingstijd van wel drie jaar, is het in 2011 eindelijk zover.  In opdracht van Stichting Cultuur Kameleon is Cameraworks uitgenodigd om een aantal filmproducties te realiseren. Voor de kinderen is een goede school gevonden op Curaçao, het huis in Amsterdam is onderverhuurd en een goed huis in Curaçao geregeld. De kinderen kunnen ieder een koffer meenemen en gepakt en bezakt vertrekken zij, een spannende tijd tegemoet.

 

Speelfilm

Ten eerste realiseren Ilse en Victor samen, met hun kinderen in de hoofdrol, de jeugdfilm ‘De Movietrader Reporters en de bedreiging van het Archivo Nashonal Kòrsou’. Een productie van een half uur voor kinderen van 8-12 jaar die ook wordt ingezet in het onderwijs.

De film is een spannende zoektocht naar Philip Molder waarbij alle hoeken en gaten van het eiland Curaçao worden afgespeurd. Maar wel met behulp van de modernste  technieken!  Met handige laptops via internet, Google, filmpjes op beeldbanken en de slimste mobieltjes zoeken Nederlandse en Curaçaose kinderen naar een spoor van Philip Molder. Wordt het Archief gered en vinden ze hem voordat het te laat is? De uitkomst laat zich raden.

De film ging in premiere in de grootste bioscoop van het eiland “de Cinema’s”

Deze week komt hij op tv in Curacao.

 

Korte films

Daarnaast worden er een aantal typisch Curaçaose onderwerpen van ca 10 minuten gedraaid zoals  Koninginnedag, carnaval, vliegeren, vlootdagen, elektriciteit van zon- en windenergie, mijn eerste communie en de geschiedenis van de relatie Nederland-Curaçao in het licht van 10-10-‘10.  De items worden ge-upload op verschillende beeldbanken waaronder Youtube maar ook Teleblik en Ed-it van het Instituut voor Beeld en Geluid. Hiermee wordt de online informatie die te vinden is over Curaçao uitgebreid en toegankelijk gemaakt voor zowel Antilliaanse als Nederlandse mensen.

De kinderen Luka, Biko en Zora zijn de reporters die iedereen interviewen.

 

Movietrader

Nog voordat het hele gezin vertrok naar de West was  Ilse Godtschalk al gestart met het ontwikkelen van een leuke filmgame: ‘ Movietrader’. Haar ondernemerschap was ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven want de filmgame kreeg een innovatiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en zij werd genomineerd als ondernemer van het jaar 2010 in Noord Holland. Zie voor meer informatie www.movietrader.nl De game heeft Ilse  ter beschikking gesteld aan het onderwijs op Curaçao en is daar vol enthousiasme gebruikt.

 

Avontuur

‘Zo dragen wij ons steentje bij aan het beschikbaar maken van hedendaags (les)materiaal want er was gek genoeg nauwelijks iets educatiefs op internet te vinden over dit mooie eiland binnen het Koninkrijk van Nederland’. ‘Ondertussen hebben we een hele enerverende en spannende tijd hier op Curaçao waar de cultuur toch echt heel anders is dan in Nederland’ aldus een enthousiaste Ilse Godtschalk. Het is een ongelooflijk avontuur waar we met verschillende uitdagingen te doen krijgen. Daarnaast moeten we zelf onze weg zien te vinden om de films zo goed mogelijk te kunnen maken. Er spelen veel dingen mee, historische gevoeligheden tussen Antillianen en Nederlanders, onderwaardering van de eigen cultuur of  nog niet de mogelijkheden hebben om te denken aan investeren in film en nieuwe media.

De opdrachtgevers en de fondsen die dit project ondersteunen zijn heel enthousiast en Ilse en Victor denken aan een doorstart op een van de andere Antilliaanse eilanden zoals St Maarten of Aruba. Ilse vertelt: ‘Wij blijven onze dromen achterna gaan. Ook nu we drie kinderen hebben is er nog heel veel mogelijk. Ons familiebedrijfje is springlevend en vol verwachting. Er is nog zoveel spannends te beleven op de wereld. Ik ben benieuwd wat er nu weer op ons pad komt’.

‘In ieder geval gaan we eerst naar Suriname en Brazilie over een paar weken. Daarna zien we weer verder’

Ilse Godtschalk & Victor Zantman, Luka, Biko en Zora wonen en werken op Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.