Home / Kind & Puber / Vitamine D voor jezelf en je kind

Vitamine D voor jezelf en je kind

Vitamine DVitamine D is essentieel voor een gezond lichaam. Vitamine D wordt door de huid met behulp van de UV straling van zonlicht aangemaakt. Vitamine D is nodig voor gezonde botten en spieren. Het speelt een vitale rol in allerlei processen in ons lichaam en is daarom belangrijk voor een goede gezondheid. Voor kinderen van nul tot vier jaar in de groei is een minimale dagelijkse hoeveelheid belangrijk voor de botten.

Voldoende Vitamine D voor goede gezondheid

Vooral als je boven de vijftig komt als vrouw is het belangrijk goed te letten op je inname van deze belangrijke vitamine. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat Vitamine D bij veel meer processen in het lichaam een belangrijke rol speelt. Zo draagt vitamine D bij aan botten, tanden, spieren, de weerstand en de opname van calcium. Omdat nog te weinig onderzoek gedaan is naar de rol van Vitamine D, zijn veel artsen niet alert op de waarde ervan.

Hoe krijg je Vit D binnen?

Zonlicht op de blote huid is de beste bron van Vitamine D. Maar de zonnesterkte moet wel groot genoeg zijn. En als je je kindje insmeert met een hoge factor, maakt de huid niet voldoende Vitamine D aan. In  Nederland schijnt gemiddeld 5 maanden per jaar de zon krachtig genoeg om voldoende vit D aan te maken in je lichaam. Er is dus gemiddeld 7 maanden per jaar een te lage zonkracht. In die 7 maanden staat de zon relatief laag en is er weinig UVB straling, die nodig is voor de aanmaak van vit D. Mensen met een donkere huid hebben meer zonlicht nodig om voldoende Vitamine D aan te maken, dus lopen in Nederland een groter risico op een tekort. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine en komt natuurlijk ook in voeding voor. Maar in veel kleinere hoeveelheden. Zoals in margarine en roomboter, eieren, vlees, melkproducten en vette vis, zoals haring en zalm.

Waarom is dit nu een probleem en vroeger niet?

Waarom hoor je hier de laatste jaren zoveel over. We waren vroeger toch ook gewoon gezond? De laatste jaren zijn veel mensen anders gaan eten. Juist de vette, dierlijke voedingsmiddelen waar Vit D inzit, zijn we minder gaan eten. Ook smeren we onszelf en onze kinderen tegenwoordig in met zonnebrand van hoge kwaliteit. Juist om de UV straling tegen te houden, omdat deze ook schadelijke gevolgen kan hebben. Het blijkt maar weer dat balans vinden van het grootste belang is. Bekijk je eigen situatie eens goed. Zijn jullie genoeg buiten? Eet je veel vette vis? Dan is de kans groot dat het wel goed zit. Als je twijfelt kun je ter aanvulling op een gezonde voedingsgewoonte een multivitaminen nemen of druppels vitamine D. Je kunt dat kopen bij een goede reformzaak of online bijvoorbeeld bij Flinndal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *