Met bezieling opvoeden

Met bezieling opvoeden

Met bezieling opvoeden, wat bedoelen we daarmee? Een paar generaties geleden, werd er nog niet zoveel nagedacht over het grootbrengen van kinderen. Er waren regels, waar kinderen zich aan moesten houden. En er waren straffen voor als dat niet lukte. De afgelopen dertig jaar denken de meeste mensen daar anders over. We doen er veel meer voor om kinderen gelukkig te maken. Kinderen worden met een unieke ziel geboren. En zelfs broers en zussen kunnen nog een wereld van verschil vertonen in wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn.

Met bezieling opvoeden betekent goed kijken naar je kind

In plaats van een vast recept voor het opvoeden van elk kind, zijn we er ons steeds vaker van bewust dat elk kind anders is. En dat belonen beter werkt dan straffen. En belonen kan op verschillende manieren. Het is aan ons als ouders de kunst om precies uit te vinden wat ons kind nodig heeft. Denk aan belonen door het te prijzen met woorden of extra aandacht of door te knuffelen. Elk kind (en ouder) heeft een voorkeur. De één vind het geweldig als je aandachtig luistert naar zijn of haar verhalen, de ander geniet van knuffelen.

‘Liefdespotjes’ vullen door de juiste taal te gebruiken

Ik heb twee dochters en de één is dol op knuffelen of samen dansen. De ander houdt daar minder van. Die wil liever heel lang praten en verhalen vertellen. Een luisterend oor is voor haar een betere beloning dan een dikke knuffel of compliment. Omdat je snel geneigd bent je eigen behoeften als voorbeeld te nemen, sla je als ouder de plank wel eens mis. Dan heb je het gevoel dat je heel veel doet om het ‘liefdespotje’ te vullen bij je kinderen. Maar eentje lijkt onverzadigbaar. Maar nee, die ene heeft iets anders nodig! Als je daar bewust van bent, zal er een wereld voor je openen.

Er zijn 5 manieren waarop kinderen graag liefde ontvangen

Net als volwassenen hebben ook kinderen een aangeboren voorkeur voor de manier waarop zij liefde willen ontvangen. Het komt gewoon beter ‘aan’ als je hier van bewust bent. Welke zogenaamd love language past het beste bij jouw kind? De Amerikaanse relatiedeskundige Gary Chapman formuleerde deze 5 love languages, die hij toepaste op liefdesrelaties. Maar die kunnen net zo goed gelden voor de relatie met goede vrienden en ook je eigen kinderen.

  • words of affirmation – complimentjes geven
  • quality time – tijd met aandacht geven
  • receiving gifts – cadeautjes ontvangen
  • acts of service – dingen voor de ander doen
  • physical touch – knuffelen en aanraken

Als je zou moeten kiezen, wat is dan je eigen love language? Het kunnen er ook meerdere zijn. En als je goed kijkt naar je kinderen. Zijn ze dan allemaal hetzelfde? Of hebben ze een andere love language?

Soms is het niet makkelijk om je eigen kind te lezen. Je zit er immers bovenop en bent zo verbonden met de gevoelens en emoties van je kind. Dan is het goed om hulp te vragen. Je hoeft niet gelijk naar een coach of therapeut. Een kinderfluisteraar kan op afstand al heel veel ‘zien’ bij je kind.

Leren loslaten en vertrouwen

Bezield opvoeden gaat natuurlijk over veel meer dan alleen het juiste beloningssysteem vinden voor je kinderen. Er gebeurt met jezelf ook veel, zodra je kinderen op de wereld zet. Een buitenwereld, waar je ze in het begin nog goed voor kunt beschermen. Maar naarmate ze opgroeien, wil je dat ze weerbaar zijn en mag je zelf leren loslaten en vertrouwen dat het goed komt met ze. Dat is een heel proces waar je zelf bewust aan kunt werken. Ook hier heeft niet elk kind hetzelfde nodig. De één zal zich eerder vrij willen voelen dan de ander. En als ouder moet je haast wel meedoen. En je kind toestaan om fouten te maken. En voor andere kinderen geldt dat je ze wat langer begeleidt, omdat het kind erom vraagt.


LEES OOK: Welke opvoedstijl hanteer jij voor je kind?
EN Ruzie tussen pubers van 13 tot 16 jaar


3 Boeken over met bezieling opvoeden

Deze drie boeken over opvoeden zijn allemaal heel verschillend, maar kunnen je allemaal helpen om meer bewust te raken van wat jij en je kind nodig hebben om gelukkig te zijn. Met bezieling opvoeden betekent ook dat je tijd neemt om na te denken over de juiste manier om dingen aan te pakken. En loopt het niet lekker? Dan is elke dag een nieuwe kans om het anders te doen!

Tip 1 Het einde van de opvoeding

In het boek ‘Het einde van de opvoeding’ confronteert auteur Jan Geurtz ouders met het fatale mechanisme om hun eigen jeugdproblemen te corrigeren in de opvoeding van hun kinderen. Hij stelt dat de crisis in de opvoedkunde en de dagelijkse praktijk van het opvoeden veroorzaakt wordt door een fout in ons basisprincipe als het gaat over de opvoeding van onze kinderen. Geurtz zegt: ’Terwijl we ons als ouders verantwoordelijk voelen voor het levensgeluk van onze kinderen, zijn we juist vaak bezig hun huidige en toekomstige geluk te dwarsbomen.’

Door te willen compenseren voor je eigen jeugdtrauma’s zouden we juist op een dieper niveau onze blokkades en beperkingen aan onze kinderen overdragen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en humor laat Jan Geurtz zien dat er een totaal andere manier van ‘opvoeden’ van kinderen mogelijk is.

Tip 2 Boeddhisme voor moeders

Kalm blijven is na het lezen van dit boek voortaan een stuk eenvoudiger voor moeders. In de meeste boeken over opvoeding staat het kind centraal, maar Sarah Napthali, zelf moeder van twee jonge kinderen, richt zich hier juist op de moeder. Zij geeft tips hoe je kunt omgaan met bijvoorbeeld frustratie, woede en bezorgdheid. En zij benadrukt het belang van de juiste afspraken maken met je partner, familie en ook vrienden. Aan de hand van boeddhistische principes die je gemakkelijk elke dag kunt toepassen leidt ze je van chaos naar rust, kalmte en blijdschap. Wie wil dat nou niet?

Tip 3 Jagen, verzamelen, opvoeden

Wat kunnen we van oude culturen leren over het opvoeden van onze kinderen? Leer van inheemse culturen hoe je blije, gezonde en behulpzame kinderen kunt opvoeden zonder alle westerse valkuilen. Wat zijn onze valkuilen? Alles moet perfect en we willen controle. Terwijl juist samenwerken zo leerzaam is. En we hebben veel angsten, waardoor we moeilijk kunnen vertrouwen op onze kinderen. Auteur Michaeleen Doucleff reisde met haar dochtertje naar drie van de oudste gemeenschappen ter wereld: de Maya, de Inuit en de Hadza. Zij leerde al snel dat die ouders niet dezelfde problemen met hun kinderen hebben als wij. Het viel haar op hoe verschillend de band is tussen ouders en kind. In deze oude culturen is die band vooral gebaseerd op samenwerking in plaats van controle en op vertrouwen in plaats van angst.

Foto door Cottonbro studio via Pexels.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.