Je kind op kamers? Waar moet je allemaal aan denken?

kind op kamersGaat je kind op kamers na de zomer? Studeren in een stad aan de andere kant van het land of misschien een beetje in de buurt? Hoe dan ook is het een grote stap. Voor het kind en zeker ook voor de ouders. Je neemt afscheid van de dagelijkse zorg, het grote loslaten is nu pas echt begonnen. En wat moet je verder allemaal regelen? Wat kost een kind op kamers eigenlijk? En hoe regel je de verhuizing?

Verhuizen van je kind

Misschien zijn er vrienden van je kind, die kunnen helpen verhuizen. En zelf kun je ook je auto volgooien en heen en weer rijden. Of je regelt een organisatie voor student verhuizingen om de taken uit handen te nemen. Als je het zelf wilt doen en je kind gaat drie hoog in een drukke stad wonen in een huis met een smal trappenhuis, dan kun je een verhuislift huren. De verhuizing zelf is meestal een gezellige dag. Je bent lekker fysiek bezig, wat voor afleiding zorgt. En als het klaar is eet je samen nog wat. Dat er een paar tranen komen als je in de auto naar huis rijdt is heel normaal. Het is toch ook afscheid nemen van een intensieve periode van samen leven.

Wat kost een studerend kind op kamers?

Behalve collegegeld, moet je met een kind op kamers rekening houden met vaste lasten als huur en verzekeringen. En daarbij dan nog de kosten voor levensonderhoud. Als je kind op kamers woont, kun je ongeveer rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (bron Nibud Studentenonderzoek 2015):

  • Huur: 366 euro
  • Zorgverzekering: 97 euro
  • Studieboeken en -benodigdheden: 57 euro
  • Telefoon: 26 euro
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 55 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 144 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Boodschappen: 161 euro

Deze bedragen zijn de gemiddelden van de studenten die hier geld aan uitgeven. Het collegegeld voor het hoger onderwijs voor 2017/2018 is 2.006 euro. Dit komt neer op een bedrag van 167 euro per maand.
Kijk goed na wat de regels zijn voor studiefinanciering of extra lenen. Omdat de rentekosten van een studentenlening laag zijn, kiezen veel ouders ervoor een deel daarvan door het kind zelf te laten lenen. Dat hoeft pas terug betaald te worden als jouw kind eenmaal werk gevonden heeft na zijn studie, maar het kan behoorlijk oplopen.

Een leeg nest

Zijn al je kinderen al uit huis? Een voor een, vlak na elkaar of zelfs tegelijk? Als je alles geregeld hebt, kan het zijn dat er een ‘leegte’ ontstaat. Het zogenaamde ‘empty nest syndroom’. Je mist je kind en hebt ineens veel meer tijd omdat je niet meer hoeft te ‘zorgen’. Zorg er dus voor dat je zelf ook nadenkt over jouw leven zonder thuiswonende kinderen. Wat ga je doen? Helemaal voor jezelf. Stel nieuwe doelen, zoek een hobby. Of ga op avontuur!

Een reactie

  1. Ben benieuwd waar ze die 366 euro huur per maand vandaan halen.
    Is dat informatie uit 1990 of zo? 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.