Help je kind zijn verlegenheid overwinnen

door: Linda Ketting-Spek, www.zelfzekerkind.nl.
Verlegenheid is een hele normale manier van reageren en toch staat het bij veel volwassenen en kinderen in de weg. Ongeveer 50% van de mensen vindt zichzelf verlegen. Als je jezelf verlegen vindt, sta je er dus absoluut niet alleen voor. Verlegen volwassenen worstelen net als kinderen met dezelfde angsten. Angsten die vrijwel niemand durft uit te spreken. Ook ouders van verlegen kinderen hebben hun onzekerheden over hun kind, hebben vragen, voelen verantwoordelijkheid en ongerustheid. Al deze zorgen en gevoelens zijn goed te begrijpen. In je omgeving hoor je dat je kind er wel overheen zal groeien, terwijl je eigen gevoel iets heel anders zegt. Je wilt je kind de steun en hulp bieden die hij nodig heeft. 

Eén van de meest gestelde vragen van ouders met een verlegen kind is: Moet ik mijn kind in aanraking laten komen met situaties waar hij bang voor is?
Het antwoord is: ja. Het gaat er namelijk om je kind zo vroeg mogelijk te leren omgaan met situaties waarin zijn verlegenheid een rol speelt. Door je kind te helpen met lastige situaties en met zijn verlegenheid om te gaan, zorg je er uiteindelijk voor dat je kind, met vertrouwen in zichzelf, eigen beslissingen durft te maken. Je kind groeit uit tot een zelfverzekerd persoon.

Uit onderzoek is gebleken dat verlegen kinderen die niet gestimuleerd worden door te zetten, vaak achterlopen in vergelijking met leeftijdsgenoten. Het gaat hierbij om het vinden van een partner, trouwen, het krijgen van kinderen, het krijgen van steeds betere banen, enzovoort. Het wil overigens niet zeggen dat verlegen kinderen geen succes krijgen in hun leven. Ze krijgen het gemiddeld alleen later.

Laat me je, voor ik je advies geef, eerst nog behoeden voor een valkuil. Wanneer je een verlegen kind hebt, ga er dan niet vanuit dat je kind er op een dag overheen zal groeien, maar pak het met beide handen aan. Maak jezelf ook niet wijs dat je kind ‘gewoon lief’  is of ‘gewoon wat verlegen’. Je kind is waarschijnlijk boos en gefrustreerd over zijn angsten en verlegenheid. Je kind heeft je nodig.

De eerste stappen hoe jij je kind helpt met zijn verlegenheid om te gaan en hoe je je kind helpt zijn verlegenheid te begrijpen. 

  1. Probeer een balans te vinden tussen je kind beschermen in voor hem lastige situaties en hem juist uit te dagen. Dit is moeilijk. Vooral om je eigen gevoel en verstand tegenstrijdig gaan voelen. Want aan de ene kant wil je niets liever dan je kind, die niet op het schoolplein durft mee te doen met tikkertje, kalmeren. Aan de andere kant wil je dat hij doorzet en dus meedoet met tikkertje spelen.
  2. Leer je kind begrijpen dat nieuwe mensen, nieuwe situaties, nieuwe omgevingen altijd spannend zijn. Iedereen vindt het spannend. Vertel je kind dat hoe vaker hij spannende nieuwe dingen meemaakt, hij zich uiteindelijk wel op zijn gemak zal voelen. Hoe vaker je kind zijn angsten overwint, hoe groter zijn gevoel van succes en zelfvertrouwen zal zijn.

Kortom. Laat je kind in aanraking komen met de situaties waar hij bang voor is, situaties waarin hij verlegen is en situaties die hij het liefst wilt vermijden. Het zal in het begin heel moeilijk zijn, maar hoe vaker je kind zijn successen gaat ervaren, des te meer het geloof in zichzelf zal gaan groeien.

© 2012 Linda Ketting-Spek | ZelfZekerKind

Linda is auteur van het gratis mini e-boek “In 3 stappen op weg naar een kind met meer moed, meer durf en meer zelfvertrouwen” dat gratis en vrijblijvend aan te vragen is op www.zelfzekerkind.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.