Kinderen en een mobiele telefoon

kinderen en een mobiele telefoon

Hinkelen, knikkeren of touwtjespringen? Dit is het beeld van een ouderwets schoolplein. Dat is de laatste jaren behoorlijk veranderd. Kinderen en een mobiele telefoon? Van de 5-jarigen in Nederland heeft tien procent al een mobieltje. Onder 10-jarigen heeft een meerderheid al een mobiel, namelijk 54 procent. Tegen de tijd dat de meeste kinderen naar de middelbare school gaan ligt het percentage op 91 procent. De mobieltjes zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Heb jij als ouder besloten dat je kind een mobieltje krijgt? Dan heb je vast veel vragen. Welke smartphone is bijvoorbeeld geschikt? Wil je een prepaid of een abonnement? En welke afspraken maak je met je kind? We geven je graag wat tips.

Kinderen en een mobiele telefoon? Wanneer start je daarmee?

Kinderen en een mobiele telefoon? Het is voor veel ouders een behoorlijke stap. En wanneer neem je die? Veel kinderen zetten hun ouders onder druk met het welbekende ‘Maar iederéén heeft een smartphone.’ Dat is dus waar vanaf het moment dat je kind naar de middelbare school gaat. Moet je als ouder toegeven wanneer je kind beweert dat de hele klas al een mobieltje heeft? Dit is in elk geval een goed moment om het gesprek met je zoon of dochter aan te gaan. Waar heeft hij of zij de telefoon voor nodig? Bellen, Whatsappen of muziek luisteren? Of is de telefoon juist bedoeld om bereikbaar te zijn in noodgevallen? Spreek van tevoren met elkaar af waar de telefoon voor gebruikt gaat worden en hoe je er samen voor gaat zorgen dat de kosten niet uit de hand lopen. Dit maakt de zoektocht naar de juiste telefoon een stuk makkelijker.

Welke mobiele telefoon kies je voor kinderen?

Bij de keuze voor een toestel is het verstandig om te kijken naar waar het mobieltje voor gebruikt gaat worden. Een kind dat zijn telefoon vooral voor spelletjes gebruikt en video’s kijkt heeft bijvoorbeeld wat meer geheugen nodig. Maar misschien maakt jouw zoon of dochter wel graag foto’s en wil je daarom graag een telefoon met een goede camera. De iPhone heeft een goede camera en je kunt er muziek op streamen. Dat scheelt je dus de kosten van een losse camera of muziekinstallatie voor je kind. Telefoons zijn er immers allang niet meer alleen maar om mee te bellen.

Ga voor één besturingssysteem in huis

Heb je zelf een iPhone? Dan raden we je aan voor je zoon of dochter ook een iPhone te kiezen. Hetzelfde geldt voor Android; maak je zelf gebruik van dit besturingssysteem, kies dan ook voor je kind een toestel dat draait op Android. Eén van de grote voordelen is dat je betaalde apps met het hele gezin kunt delen. En het is natuurlijk ook gewoon fijn als je bekend bent met het besturingssysteem van de telefoon van je kind. Niet omdat je de illusie moet hebben dat je jouw kind er ooit mee zou hoeven helpen. Maar misschien wel andersom. Kinderen en een mobiele telefoon gaan goed samen. Ze leren razendsnel uitzoeken hoe het allemaal werkt. Je haalt een hoop kennis in huis als je je kind een vergelijkbaar toestel geeft!

Kinderen en een mobiele telefoon: gebruikt of nieuw?

Kinderen zullen natuurlijk liever een nieuw toestel krijgen, maar met een gebruikt exemplaar van betere kwaliteit kun je ze zeker ook blij maken. Eventueel geef je jouw eigen toestel aan je kind, zodra jij zelf toe bent aan een nieuwe na twee jaar. De meeste iPhones gaan makkelijk vier jaar mee. En een gebruikte phone kost weinig, zodat het niet erg is als je kind het kwijtraakt of kapot laat vallen. Want hoe dan ook zullen je kinderen met kapotte beeldschermen thuiskomen. Dat is toch zuur als je een nieuw toestel hebt aangeschaft. Je eigen toestel een tweede leven geven is sowieso een goede trend, die bijdraagt aan een duurzaam leven.

Kies je voor een abonnement of prepaid?

Heb je een toestel gekozen? Dan moet je nog een keuze maken tussen een prepaid SIM-kaart, een SIM Only abonnement of een abonnement inclusief toestel. Een prepaid SIM-kaart heeft als voordeel dat je de kosten goed in de hand kunt houden. Je betaalt immers vooraf. Nadeel is wel dat je deze steeds handmatig moet opladen. Met een SIM Only abonnement krijg je maandelijks een bepaald tegoed, vaak voor een aantrekkelijke prijs. Je moet dan wel zelf nog een toestel hebben of een los toestel kopen. Ten slotte kun je kiezen voor een abonnement waarbij je het toestel met korting koopt. Veel aanbieders hebben ook familiekorting, dus ga eerst eens kijken bij je eigen aanbieder.

Regels en afspraken met kinderen en een mobiele telefoon

Regels stellen en afspraken maken met kinderen en een mobiele telefoon. Niet het leukste onderdeel, maar wel één van de belangrijkste. Welke afspraken maak je met je kind over zijn mobiele telefoongebruik? Mag hij er de hele dag mee spelen? Of is het functioneel en pakt hij de telefoon als hij de deur uit gaat? Moet het toestel uit na een bepaalde tijd? Hoe zorg je dat de kosten binnen de perken blijven? En hoe zorg je dat je kind veilig online kan gaan, als dat nieuw is voor je kind. Kijk ook eens op de website van de Consumentenbond om je verder te verdiepen in de (veilige) opvoeding van kinderen in dit media tijdperk.

Is jouw kind al toe aan een mobieltje?

Met bovenstaande tips hopen we je een beetje op weg te helpen in de wereld van de mobiele telefonie voor kinderen. Er is veel om over na te denken. Wat zijn jouw tips? Hebben jouw kinderen al een mobieltje? Op welke leeftijd vond jij dat nodig? En waarom? Laat het hieronder weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.