Weten en waarde belangrijker dan kennis en geld

door: Wiebe Zijlstra. Ons wereldbeeld is gestoeld op het gedachtegoed van de tweede industriële revolutie. De wereld is maakbaar en geluk is via steeds hogere consumptie te koop. Economische groei is de religie. Maar de grenzen van die groei zijn nu bereikt, of in feite al overschreden. Durft u uw kinderen of kleinkinderen uit te leggen hoe de wereld van vandaag in elkaar zit? Dat we zitten in een meervoudige crisis; een financiële crisis, een energiecrisis, een grondstoffencrisis, een klimaatcrisis, een afvalcrisis? Wilt u deze wereld nalaten aan uw kinderen en kleinkinderen? Moeten zij zich in deze wereld kunnen handhaven?

Als je kinderen vraagt naar hun ideeën over een rechtvaardige wereld, dan komen ze aan met universele waarden die in ieder van ons resoneren: eerlijk delen, voor elkaar zorgen, respectvol zijn, en de zwakkeren beschermen. Kinderen voelen haarfijn aan dat het niet deugt dat wij in rijkdom leven, terwijl anderen sterven van de honger. Maar ergens onderweg naar de volwassenheid zijn wij dat inzicht kwijtgeraakt.
Wat we moeten doen is welvaart niet meer alleen uitdrukken in termen van geld. Natuurlijk draagt materiële welvaart bij aan ons geluk, maar uiteindelijk kan zij ons nooit volledig vervullen. We moeten onder ogen zien dat het ook gaat om fysieke, intellectuele, sociale, en spirituele waardecreatie. We moeten kwantitatieve groei inruilen voor kwalitatieve groei. En we moeten het begrip succes herdefiniëren. Niet materieel succes maar het vermogen om gelukkig te zijn en iets voor anderen te betekenen, moet centraal staan. Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.