Thuiswerken: de moeite waard

Door Anne-Marijn Küthe, moeder van Thomas (13) en thuiswerkmama
“Wat bof jij toch enorm dat je vanuit huis werkt”. Deze zin heb ik ettelijke malen gehoord, uitgesproken door familieleden, vrienden, kennissen, collega-moeders en anderen. Vroeger wekte dit zinnetje wrevel bij me op. Ik interpreteerde het als “jij hebt het lekker makkelijk, wij moeten echt werken”. Misschien was het soms ook zo bedoeld maar meestal allicht niet. Voor de mensen die oprecht denken dat het zalig is om vanuit huis te werken heb ik goed nieuws: het is ook heerlijk!

Een greep uit de voordelen: je kunt veel uren maken maar er toch veel zijn voor je kinderen omdat je geen tijd kwijt bent aan reizen en veelal je eigen werkschema bepaalt. De wens om volop betrokken te zijn bij het leven van mijn zoon Thomas lag bij mij aan de basis van een bestaan als thuiswerkmama. Ook was het fijn om minder afhankelijk te zijn van anderen, zoals familie, de crèche en oppassen. De afwisseling is ronduit fantastisch. Soms zat ik ’s ochtends te zwoegen op een vertaling over een slepende rechtszaak tussen 2 multinationals, haalde dan Thomas en een vriendje op school op voor de lunch. Bij het horen van hun gesprekken en hun lachjes verdween mijn stress naar de achtergrond. Na de lunch kon ik er weer even tegenaan.

Het is bovendien fijn om in je eigen sfeer te werken en in je eigen alledaagse kloffie als dat is wat je wilt.

Er zijn, heel ruw gezegd, twee vormen van thuiswerken:

·         Telewerken, waarbij je in loondienst bent en blijft maar (een deel van) je werkweek thuis invult.

·         Als zelfstandige een eigen bedrijf runnen vanuit huis. Veel moeders zijn zzp-ers: zelfstandigen zonder personeel.

In het eerste geval is het belangrijk om goede afspraken te maken met je werkgever over bereikbaarheid en werktijden. Verlies ook niet de voeling met je werk: ga naar vergaderingen, maak lunchafspraken met collegae, kom met een vernieuwend idee. Zo weten je collegae dat je weliswaar thuis bent, maar even goed hard werkt.

In het tweede geval moet je te rade gaan bij…jezelf. Wat zijn je troeven, waar liggen je talenten, welke dingen vond je als kind al leuk, wat gaat jou goed af terwijl een ander er moeite mee heeft? Deze vragen kunnen je helpen om te beslissen welke activiteit je vanuit huis zult uitoefenen. Doe inspiratie op en lees tips over thuiswerken.
Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.